Kasko Değeri
Marka Seçiniz;
Kasko Değer Listesi Nasıl Oluşturulur? Kasko Değeri Nasıl Belirlenir? Bir Aracın Piyasa Değerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
İkinci el araç alım satımında en çok merak edilen konulardan birisi kasko değer listesi ve kasko değerinin nasıl belirlendiği konusudur. Kasko değer listesi oluşturulurken ve kasko değeri belirlenirken göz önünde bulundurulan kıstasları bilmeyen salıcı ve satıcılar, bu konuda kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar. Öte yandan bir aracın kasko değer listesindeki fiyatı ile kasko değeri ve piyasa değeri arasında farklılık oluşabiliyor.
Bu tarz bir farklılığın ortaya çıkmasındaki temel neden; kasko değer listesi oluşturulurken ve kasko değeri belirlenirken baz alınan kıstaslarla, piyasa değerini oluşturan faktörlerin birbirinden farklılık göstermesiyle ilgilidir.
Peki nedir bu kıstaslar? Niçin böyle bir farklılık var? Bir aracın kasko değer listesi nasıl oluşturulur? Kasko değeri nasıl belirlenir? Piyasa değeri, kasko değeri ve kasko değer listesi arasındaki farklılık nasıl oluşur? Alıcı ve satıcılar neyi göz önünde bulundurmalı? Merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt vermek amacıyla hazırladığımız bu yazıyı, siz değerli okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz.
Kasko Değer Listesi Nasıl Oluşturulur?
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından hazırlanan kasko değer listesi, her ay güncellenerek yayınlanmaktadır. Kasko değer listesi içerisinde sadece 15 yaşından küçük araçlar yer alır. 15 yaşından büyük araçlar ise kasko değer listesi içerisinde yer almazlar. Kasko değer listesi; bir aracın markası, modeli, yaşı ve kullanım amacı dikkate alınarak belirlenmektedir.
Kasko Değer Listesi Ne Gibi Avantajlar Sunar?
Kasko değer listesi oluşturulurken araçların mümkün mertebe geniş kapsamda kategorize edilmesi ve kolay bir hesaplama yöntemi oluşturulması amaçlanmıştır. Bu sayede araçların sadece marka, model, üretim yılı ve kullanım amacı baz alınarak kasko değer listesindeki yerinin tespit edilmesi kolaylaşmıştır. Kasko değer listesi ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için de esas teşkil etmektedir.
Kasko Değer Listesi Ne Gibi Dezavantajlar Sunar?
Kasko değer listesi kıstasları araçları kolaylıkla filtreleme ve kategorize etme amacıyla oluşturulduğu için, bir aracın gerçek değerini belirlemeye yeterli olmayabilir.
Örneğin; 2016 yılında trafiğe çıkmış 40.000 kilometredeki bir araç ile, yine 2016 yılında trafiğe çıkmış 240.000 kilometredeki bir araç kasko değer listesinde benzer fiyatlarda yer alabilmektedir. İki araç arasında ciddi anlamda kilometre farkı olmasına rağmen, kasko değer listesindeki fiyatları birbirine oldukça yakın görünecektir.
Bunun dışında, 15 yaşından büyük araçların değerleme işleminde kasko değer listesi doğrudan etki etmez. Çünkü bu araçlar kasko değer listesinde yer almazlar. Bu durum, 15 yaşından büyük araçların kasko değerinin belirlenmesinde anlaşmazlıklara ve belirsizliklere yol açabilmektedir. Kasko değer listesi ayrıca, alım-satım yapacağınız aracın piyasa değerinin anlaşılmasına yeterince katkı sağlamaz.
Sonuç olarak, alım-satım yapmak istediğiniz aracın tekil özellikleri, kasko değer listesindeki fiyatlara doğrudan etki etmez. Oysa bir aracın piyasa değerini belirleyen kıstaslar arasında bundan çok daha fazla etken vardır. Bu konuda “Bir Aracın Piyasa Değerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?” başlıklı kısmı okuyarak ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?
Kasko değeri hesaplanırken yine Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından hazırlanarak her ay yayınlanan kasko değer listesi dikkate alınmaktadır. Bu değerler, bir aracın sigortalanmasında ve kredilendirmesinde esas kabul edilen değerlerdir.
Kasko değeri oluşturulurken her ne kadar piyasa koşulları göz önünde bulunduruluyor olsa da gerçek piyasa fiyatlarını tam olarak temsil ettiği söylenemez. Ortaya çıkan değer, kimi zaman piyasa değerinin çok altında veya kimi zaman çok üstünde olabilir.
Kasko değeri oluşturulurken baz alınan kıstaslara göre, bir aracın trafiğe çıkış tarihi yeni ise kasko değeri fazla çıkmaktadır. Dolayısıyla aracın yaşı kasko primlerinde belirleyicidir.
Kasko Değer Listesi İçinde Bulunmayan Aracın Kasko Değeri Nasıl Belirlenir?
15 yaşından büyük olan ve kasko değer listesi içerisinde yer almayan bir aracın ikinci el kasko değeri belirlenirken; ikinci el ilân siteleri, haftalık ve aylık yayınlar, günlük gazetelerin ilân sayfaları, otomobil pazarları, galeriler, ticari araç pazarları, ikinci el alım satım yapan kurumsal şirketlerden alınan fiyatlar göz önüne alınır. Bu araçların ikinci el kasko değeri belirlenirken sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşmaya varılması gerekir.
Eski Bir Aracın Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?
Eski bir aracın bakım masrafları genellikle yüksek olacaktır. Bu durum kasko bedelinin düşük çıkmasına fakat kasko priminin yüksek çıkmasına neden olabilir. Bir aracın kayıtlı olduğu il dahi kasko bedelini etkilemektedir. Yoğun trafiğe sahip olan ve trafik kazalarının sık yaşandığı illerde veya suç işleme potansiyelinin yoğun olduğu şehirlerde kasko bedeli daha yüksek çıkmaktadır.
Bir Aracın Piyasa Değerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Alım satım yapacağınız aracın yaşı ve kilometresi, elbette piyasa değerini önemli miktarda etkilemektedir. Ancak aracın piyasa değerini ve kasko değerini etkileyecek faktörler bu kıstaslardan daha fazlasını içerir ve oldukça çeşitlidir.
Örneğin, tramer kaydı bu konuda oldukça belirleyicidir. Varsa boyanmış parçalar, değişen kısımlar, eğer bir kazaya karışmışsa kazanın yarattığı tahribatın boyutu gibi pek çok etkenin kasko değerini etkilemesi beklenir.
Aracın kullanım şekli, kullanıldığı şehir, yoğun trafikte kalma oranı, bozuk yollarda ve engebeli arazilerde sürülüp sürülmediği konusu oldukça önemli. Aracın kozmetik durumu, boya kondisyonu, kapalı garajda muhafaza edilip edilmediği gibi ayrıntıların yine kasko değerini etkilemesi beklenir.
Alım-satım yapacağınız aracın fabrika çıkışında opsiyonlu olarak sunulan ek donanım özelliklerine sahip olması, her zaman için bir avantajdır. Ek donanım özellikleri, bir aracın alım-satım işlemlerinde muadillerinden ayrışmasını sağlar.
Periyodik bakımlarının vaktinde ve nitelikli yerlerde yaptırılmış olması, piyasada yaygın şekilde bilinen kronik sorunlarının olup olmadığı, ikinci elde rağbet gören bir kasa tipine sahip olması gibi konular da yine oldukça mühimdir.
İşte tüm bu sebeplerden ötürü, kasko değerlemesi konusunda yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçmesi amacıyla Oto Endeks Değeri’ni geliştirmiş bulunuyoruz. Oto Endeks Değeri sayesinde alıcı ve satıcılar bir aracın gerçek piyasa değerine hızla ve kolaylıkla ulaşabiliyorlar. İşte ayrıntılar…
Oto Endeks Değeri Nedir?
Oto Endeks; mevcut piyasa koşulları, ikinci el ilân sitelerindeki muadil araçların fiyat aralığı, ihale sitelerindeki fiyatlar, kasko değerleri, sıfır araç liste fiyatları gibi bilgileri hızla tarayarak analiz eder ve saniyeler içerisinde aracın gerçek piyasa değerini belirler. “Arabam kaç para?” veya “Arabam ne kadar eder?” sorularına gerçekçi ve adil bir yanıt sunar.
Oto Endeks Değerinin Avantajları Nelerdir?
Kasko Değeri ve Piyasa Değeri Belirleme Konusunda Nasıl Katkı Sunar?
Otoendeks Değeri olarak tanımladığımız bu sistemde, bir aracın hasar durumu ve kilometre bilgisini girerek saniyeler içerisinde gerçek piyasa değerine ulaşabiliyorsunuz. Peki bir aracın gerçek değerine çabucak ulaşmak size ne kazandırır?
Diyelim ki bir alıcısınız. Bu durumda satın almak istediğiniz aracın fiyatını Otoendeks Değeri ile karşılaştırabilirsiniz. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen gerçek değerinden fazla fiyata ilan açma tehlikesinden de korunmuş olursunuz. Böylece, pazarlık aşamasında Otoendeks Değerinin altında bir fiyat teklifi sunarak daha kârlı bir satın alma yapabilirsiniz.
Eğer satıcıysanız, bu durumda Otoendeks Değeri sizin için gerçekçi bir referans noktası olacaktır. Aracınızı daha fazla öne çıkartacak özellikleri de böylece net bir şekilde görmüş olursunuz. Bu durum, bir sonraki aracınızı satın alırken dikkat etmeniz gereken konularda da size ip ucu verir.